Możliwość przechowywania odciągniętego mleka stanowi duże ułatwienie dla wielu kobiet. Dzięki mleku zamkniętemu w buteleczce możesz przekazać karmienie swojemu partnerowi albo opiekunce, gdy ciebie nie ma w domu. A maluch wciąż będzie dostawał pokarm stanowiący bogactwo wartości odżywczych. Dlatego mnóstwo mam decyduje się na taki krok. I Ty chcesz spróbować, ale nurtuje Cię wiele pytań o przechowywanie odciągniętego mleka? Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czy odciągnięty pokarm trzeba podać dziecku od razu?
Nie. Odciągnięte mleko możesz przelać do pojemnika i przechowywać w temperaturze pokojowej (16-25oC) do 4 godzin. Taki czas jest optymalny, jeśli decydujesz się na odciąganie mleka między poszczególnymi karmieniami.
Jak długo naturalny pokarm można przechowywać w lodówce?
Mleko zamknięte w szczelnym pojemniku możesz przechowywać w lodówce (temperatura poniżej 4oC) nawet do 3 dni. Okres ten możesz wydłużyć do 4-5 dni, jeśli pokarm umieścisz możliwie jak najgłębiej lodówki. Unikaj stawiania pojemnika na półce drzwiowej – częste otwieranie naraża mleko na wahania temperatury.
Czy mleko można zamrozić?
Zgodnie z rekomendacjami Ministerstwa Zdrowia, możesz przechowywać odciągnięte mleko w zamrażalniku. Optymalny okres to nawet 6 miesięcy, o ile w urządzeniu panuje stała temperatura na poziomie -20oC.
Czy mleko przechowywane w chłodniczych warunkach zachowuje swoje walory?
Pokarm mamy dość długo zachowuje dobroczynne składniki, jednak z czasem ich zawartość maleje. Warto pamiętać, że w wyniku przechowywania mleka w lodówce:
- w ciągu 24 h dochodzi do utraty nawet 40% witaminy C,
- między 48 h a 72 h dochodzi do osłabienia czynników przeciwbakteryjnych, w wyniku zmniejszającej się aktywności np. laktoferyny i lizozymu.
Pokarm zamrożony zachowuje 100% składników odżywczych i witamin przez okres 2 miesięcy. Po tym czasie znacznie spada stężenie witaminy C, trójglicerydów oraz zmniejsza się liczba leukocytów. Mleko zachowuje jednak swoje wartości odżywcze.
Jak rozmrażać mleko?
Zaleca się, aby zamrożony wcześniej pokarm rozmrażać przez:
- pozostawienie go w lodówce na ok. 12 godzin,
- ogrzanie pod bieżącą wodą – ale w temperaturze nie wyższej niż 37o
Nie należy rozmrażać pokarmu w mikrofalówce ani w gorącej lub wrzącej wodzie. Może to spowodować utratę składników odżywczych i ochronnych, a także zagraża poparzeniem dziecka.
Po rozmrożeniu mleko można przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 godzin, a w lodówce do 24 godzin. Nie należy ponownie zamrażać rozmrożonego mleka!
Jak podgrzewać pokarm?
Mleko podawane dziecku powinno mieć temperaturę pokojową lub temperaturę ciała. Aby podgrzać pokarm, włóż buteleczkę z mlekiem do kubka lub miski wypełnionej ciepłą wodą. Możesz także użyć specjalnego podgrzewacza do butelek, ale kontroluj, by temperatura nie przekroczyła 40°C. Po kilku minutach mleko będzie ciepłe. Przed podaniem dziecku zakołysz delikatnie buteleczką, by zmieszać mleko z oddzielonym od niego tłuszczem.
W czym przechowywać odciągnięty pokarm?
Do przechowywania odciągniętego mleka można wykorzystać:
- pojemniki wykonane z materiału wolnego od BPA – jednak muszą być szczelnie zamknięte,
- specjalne woreczki jednorazowego użytku ze strunowym zamknięciem.
Jak wspomóc laktację?
Jeśli wydaje Ci się, że organizm produkuje zbyt małą ilość mleka, możesz wspomóc laktację. Z pomocą przychodzą specjalne naturalne preparaty prolaktacyjne, np. Femaltiker®. Zawierają one słód jęczmienny, który – dzięki zawartości beta-glukanu – zwiększa produkcję prolaktyny odpowiedzialnej za produkcję mleka.
Przyjmowanie takich preparatów, w połączeniu z używaniem laktatora (najlepiej tzw. metodą interwałową 7-5-3), skutecznie pomaga pobudzić produkcję mleka.