Przechowywanie odciągniętego mleka – pytania i odpowiedzi - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przechowywanie odciągniętego mleka – pytania i odpowiedzi

Przechowywanie odciągniętego mleka – pytania i odpowiedzi

Autor zdjęcia/źródło: @ materiały partnera artykułu

Wracasz do pracy po urlopie macierzyńskim, ale nie chcesz rezygnować z podawania maluchowi własnego pokarmu? Nie ma takiej potrzeby! Możesz odciągać i przechowywać mleko, aby potem podać go niemowlęciu. Poznaj kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym twoje dziecko otrzyma wartościowy i bezpieczny pokarm.

Możliwość przechowywania odciągniętego mleka stanowi duże ułatwienie dla wielu kobiet. Dzięki mleku zamkniętemu w buteleczce możesz przekazać karmienie swojemu partnerowi albo opiekunce, gdy ciebie nie ma w domu. A maluch wciąż będzie dostawał pokarm stanowiący bogactwo wartości odżywczych. Dlatego mnóstwo mam decyduje się na taki krok. I Ty chcesz spróbować, ale nurtuje Cię wiele pytań o przechowywanie odciągniętego mleka? Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Czy odciągnięty pokarm trzeba podać dziecku od razu?

Nie. Odciągnięte mleko możesz przelać do pojemnika i przechowywać w temperaturze pokojowej (16-25oC) do 4 godzin. Taki czas jest optymalny, jeśli decydujesz się na odciąganie mleka między poszczególnymi karmieniami.

Jak długo naturalny pokarm można przechowywać w lodówce?

Mleko zamknięte w szczelnym pojemniku możesz przechowywać w lodówce (temperatura poniżej 4oC) nawet do 3 dni. Okres ten możesz wydłużyć do 4-5 dni, jeśli pokarm umieścisz możliwie jak najgłębiej lodówki. Unikaj stawiania pojemnika na półce drzwiowej – częste otwieranie naraża mleko na wahania temperatury.

Czy mleko można zamrozić?

Zgodnie z rekomendacjami Ministerstwa Zdrowia, możesz przechowywać odciągnięte mleko w zamrażalniku. Optymalny okres to nawet 6 miesięcy, o ile w urządzeniu panuje stała temperatura na poziomie -20oC.

Czy mleko przechowywane w chłodniczych warunkach zachowuje swoje walory?

Pokarm mamy dość długo zachowuje dobroczynne składniki, jednak z czasem ich zawartość maleje. Warto pamiętać, że w wyniku przechowywania mleka w lodówce:

  • w ciągu 24 h dochodzi do utraty nawet 40% witaminy C,
  • między 48 h a 72 h dochodzi do osłabienia czynników przeciwbakteryjnych, w wyniku zmniejszającej się aktywności np. laktoferyny i lizozymu.

Pokarm zamrożony zachowuje 100% składników odżywczych i witamin przez okres 2 miesięcy. Po tym czasie znacznie spada stężenie witaminy C, trójglicerydów oraz zmniejsza się liczba leukocytów. Mleko zachowuje jednak swoje wartości odżywcze.

Jak rozmrażać mleko?

Zaleca się, aby zamrożony wcześniej pokarm rozmrażać przez:

  • pozostawienie go w lodówce na ok. 12 godzin,
  • ogrzanie pod bieżącą wodą – ale w temperaturze nie wyższej niż 37o

Nie należy rozmrażać pokarmu w mikrofalówce ani w gorącej lub wrzącej wodzie. Może to spowodować utratę składników odżywczych i ochronnych, a także zagraża poparzeniem dziecka.

Po rozmrożeniu mleko można przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 godzin, a w lodówce do 24 godzin. Nie należy ponownie zamrażać rozmrożonego mleka!

Jak podgrzewać pokarm?

Mleko podawane dziecku powinno mieć temperaturę pokojową lub temperaturę ciała. Aby podgrzać pokarm, włóż buteleczkę z mlekiem do kubka lub miski wypełnionej ciepłą wodą. Możesz także użyć specjalnego podgrzewacza do butelek, ale kontroluj, by temperatura nie przekroczyła 40°C. Po kilku minutach mleko będzie ciepłe. Przed podaniem dziecku zakołysz delikatnie buteleczką, by zmieszać mleko z oddzielonym od niego tłuszczem.

W czym przechowywać odciągnięty pokarm?

Do przechowywania odciągniętego mleka można wykorzystać:

  • pojemniki wykonane z materiału wolnego od BPA – jednak muszą być szczelnie zamknięte,
  • specjalne woreczki jednorazowego użytku ze strunowym zamknięciem.

Jak wspomóc laktację?

Jeśli wydaje Ci się, że organizm produkuje zbyt małą ilość mleka, możesz wspomóc laktację. Z pomocą przychodzą specjalne naturalne preparaty prolaktacyjne, np. Femaltiker®. Zawierają one słód jęczmienny, który – dzięki zawartości beta-glukanu – zwiększa produkcję prolaktyny odpowiedzialnej za produkcję mleka.

Przyjmowanie takich preparatów, w połączeniu z używaniem laktatora (najlepiej tzw. metodą interwałową 7-5-3), skutecznie pomaga pobudzić produkcję mleka.